NAZAD

DA LI SE RAZUMEMO?

Odmakli smo se dve godine od dve decenije obeležene uvođenjem višepartijskog sistema, ratovima na prostorima zemlje čije je rastakanje uveliko počelo na polovini njenog postojanja, demonstracijama protiv režima koji je nekima bio, a drugima nije bio po volji, višemesečnim šetnjama sa sve pištaljkama, šerpama, mitinzima za i protiv, deljeni smo na dobre i loše, heroje i izdajnike, domaće i strane plaćenike, i naravno, na ovim prostorima omiljene, vešedecenijske podela na četnike i partizane.

I, onda su neki poželeli promene. Stvorena je „kritièna masa“, a sistem vrednosti razaran ratovima, sankcijama, hiperinflacijom srušio se, čini mi se, sam od sebe.

Neoliberalizam je zavladao našim životima, i nastavio sa rušenjem ideala na kojima su stasavale generecije: jednakost, pravda, solidarnost, humanost, moral i poštenje.

Za sve to vreme udaljavale su se generacije mladih i odraslih, unutar mladih: mladići i devojke, unutar odraslih: žene i muškarci.

A, stari? Oni su bili na marginama dogaðaja devedesetih, ali se njihova uloga povećavala sa zatvaranjem hiljada preduzeća koja nije imao ko da vodi kroz tranzicionu stihiju dvehiljaditih. Njihove penzije obezbeđuju egzistenciju hiljadama onih moje generacije i njihovoj deci. Nezaposlenost i dalje raste. Na sve to porodica odgovara retradicionalizacijom i repatrijarhalizacijom porodičnog života što dovodi do još izraženih antagonizama na relaciji mladi – odrasli. Reformama je potrebna drugačija porodica. Kakva? Time će se, verujem baviti sociolozi, na nekom drugom mestu. Sadržaj koji ćete moći da pročitate na stranicama ovog dela sajta, biæe posvećene međugeneracijskom razumevanju, a Vama ostavljamo mogućnost da i sami pišete o ovoj temi na Forumu.

Miodrag Tepavac, politikolog i pravnik

BLAGO KUĆI KOJA IMA PENZIONERA

Dvadest i peti dan u mesecu... Na glavnjaku nadomak Laze formirao se poduži red... Penzioneri došli po mrvice koje im pripadaju. Red se formira već od 6 sati ujutru, iako njihova čuvena „Vojvoðanska banka“ otvara tek u 8. Promrzli i gladni, ali ipak im se na usnama razvukao kiseli osmeh. Stigao „Spasovdan“! I dok prolazim pored njih ne mogu a da se ne zapitam koliko li se ljudi u ovoj državi zapravo raduje njihovoj penziji...

Surova je činjenica da penzioneri izdržavaju mlade. Zvuči maltene neverovatno, ali je tako. Skoro svaki od staraca iz onog reda ima sina, ćerku, unuka... kojeg mora da pomaže, a u najgorem slučaju i izdržava. Nijedan od tih bivših radnika nekada uspešne i velike firme i zemlje ne može da gleda kako njegovi najbliži gladuju, kako nemaju, kako se nerviraju i propadaju... Od svoje crkavice platiće bar račune, tako razmišlja maltene svaki od njih.

Koliko li samo ima onih koji moraju da „žrtvuju“ svoje preko potrebne lekove da bi nahranili svoje voljene unuke? Ćerka ili sin ne rade, ili rade u nekoj propaloj firmi u kojoj platu dobijaju jednom u tri meseca, a često nikako ni ne dobijajaju.

Posle bar dva sata provedena u čekanju, konačno podignu svoje... Iako u novčaniku i dalje imaju više papira nego para, upućuju se pravo u Poštu. Ponovo staju u „jedinstveni“ poštanski red da se oduže državi za ono što su potrošlili i da joj vrate polovinu onoga što su podigli. Kad obave račune, pada im kamen sa srca.

Sada već polako, sve zavirujući u onaj novčanik, sitnim koracima krenu ka pijaci. Na pijaci kruže... Prvo tri kruga od tezge do tezge da se vidi gde je najpovoljnije, a potom se odlučuju, ali samo za najosnovnije. U kesi pokoja šargarepica, krompir i luk, gdekoja jabuka ili narandža i to je sve.

Ostalo je još za jedno pile ili kilu mesa, čisto da se u kući zna da je toga dana bila penzija. U mesari ih cena dokrajči, ali ipak uzimaju koliko mogu. Nek se zna da je danas praznik! Dolaze kućama smrznuti, mokri i gladni. Na pragu ih dočekuje snaja ili ćerka sa osmehom na licu. Hvata one kese da pomogne i razvlači osmeh. Al’ će danas da bude dobar ručak, bila je penzija! E tugo moja, blago kući koja ima penzionera!

Marina Vujaković, novinarka "Somborskih novina"


NAZAD


Kontakt Centar za socijalni rad Sombor

 

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

 

dizajn zoksso 2020.

Podnožje foruma