Центар за социјални рад Сомбор
ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ
РАД СОМБОР

Карађорђева 4, Сомбор


ЋИР SRBIJA LAT
Лого Центра за социјални рад Сомбор
   НАЗАД

ДА ЛИ СЕ РАЗУМЕМО?

Одмакли смо се две године од две деценије обележене увођењем вишепартијског система, ратовима на просторима земље чије је растакање увелико почело на половини њеног постојања, демонстрацијама против режима који је некима био, а другима није био по вољи, вишемесечним шетњама са све пиштаљкама, шерпама, митинзима за и против, дељени смо на добре и лоше, хероје и издајнике, домаће и стране плаћенике, и наравно, на овим просторима омиљене, вешедеценијске подела на четнике и партизане.

И, онда су неки пожелели промене. Створена је „критиèна маса“, а систем вредности разаран ратовима, санкцијама, хиперинфлацијом срушио се, чини ми се, сам од себе.

Неолиберализам је завладао нашим животима, и наставио са рушењем идеала на којима су стасавале генереције: једнакост, правда, солидарност, хуманост, морал и поштење.

За све то време удаљавале су се генерације младих и одраслих, унутар младих: младићи и девојке, унутар одраслих: жене и мушкарци.

А, стари? Они су били на маргинама догаðаја деведесетих, али се њихова улога повећавала са затварањем хиљада предузећа која није имао ко да води кроз транзициону стихију двехиљадитих. Нјихове пензије обезбеђују егзистенцију хиљадама оних моје генерације и њиховој деци. Незапосленост и даље расте. На све то породица одговара ретрадиционализацијом и репатријархализацијом породичног живота што доводи до још изражених антагонизама на релацији млади – одрасли. Реформама је потребна другачија породица. Каква? Тиме ће се, верујем бавити социолози, на неком другом месту. Садржај који ћете моћи да прочитате на страницама овог дела сајта, биæе посвећене међугенерацијском разумевању, а Вама остављамо могућност да и сами пишете о овој теми на Форуму.

Миодраг Тепавац, политиколог и правник

БЛАГО КУЋИ КОЈА ИМА ПЕНЗИОНЕРА

Двадест и пети дан у месецу... На главњаку надомак Лазе формирао се подужи ред... Пензионери дошли по мрвице које им припадају. Ред се формира већ од 6 сати ујутру, иако њихова чувена „Војвоðанска банка“ отвара тек у 8. Промрзли и гладни, али ипак им се на уснама развукао кисели осмех. Стигао „Спасовдан“! И док пролазим поред њих не могу а да се не запитам колико ли се људи у овој држави заправо радује њиховој пензији...

Сурова је чињеница да пензионери издржавају младе. Звучи малтене невероватно, али је тако. Скоро сваки од стараца из оног реда има сина, ћерку, унука... којег мора да помаже, а у најгорем случају и издржава. Ниједан од тих бивших радника некада успешне и велике фирме и земље не може да гледа како његови најближи гладују, како немају, како се нервирају и пропадају... Од своје цркавице платиће бар рачуне, тако размишља малтене сваки од њих.

Колико ли само има оних који морају да „жртвују“ своје преко потребне лекове да би нахранили своје вољене унуке? Ћерка или син не раде, или раде у некој пропалој фирми у којој плату добијају једном у три месеца, а често никако ни не добијајају.

После бар два сата проведена у чекању, коначно подигну своје... Иако у новчанику и даље имају више папира него пара, упућују се право у Пошту. Поново стају у „јединствени“ поштански ред да се одуже држави за оно што су потрошлили и да јој врате половину онога што су подигли. Кад обаве рачуне, пада им камен са срца.

Сада већ полако, све завирујући у онај новчаник, ситним корацима крену ка пијаци. На пијаци круже... Прво три круга од тезге до тезге да се види где је најповољније, а потом се одлучују, али само за најосновније. У кеси покоја шаргарепица, кромпир и лук, гдекоја јабука или наранџа и то је све.

Остало је још за једно пиле или килу меса, чисто да се у кући зна да је тога дана била пензија. У месари их цена докрајчи, али ипак узимају колико могу. Нек се зна да је данас празник! Долазе кућама смрзнути, мокри и гладни. На прагу их дочекује снаја или ћерка са осмехом на лицу. Хвата оне кесе да помогне и развлачи осмех. Ал’ ће данас да буде добар ручак, била је пензија! Е туго моја, благо кући која има пензионера!

Марина Вујаковић, новинарка "Сомборских новина"


НАЗАД


Контакт Центар за социјални рад Сомбор

 

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

 

дизајн zoksso 2020.

 - - - By CrazyStat - - -

Podnožje foruma